Kuiva iho

Mikä on kuiva iho?

Kuiva ihoKaikenikäiset ihmiset kärsivät ihon kuivuudesta. Kuiva iho hilseilee, ja se voi olla kireä tai kutiseva. Iho voi myös rikkoutua. Kuivaa ihoa voidaan kuitenkin hoitaa monin tavoin.

Kuivuus voi olla lievää ja kestää parista päivästä muutamaan viikkoon tai se voi olla pysyvä ja vakava ongelma. Kuiva iho on yleensä myös herkkä. Kuiva iho ärtyy helposti, jolloin ihoon voi tulla ekseemoja, ihottumaa tai tulehduksia.

Kuivuuden syyt

Ihossa on kosteutta sitovia aineita, eli iho sisältää luonnostaan vettä. Rasva-aineet estävät kosteutta haihtumasta ja ihoa kuivumasta. Jos ihossa ei ole riittävästi rasvaa tai jos se poistetaan, ihon suoja katoaa ja kosteus haihtuu helpommin. Syyt voivat olla sekä sisäisiä että ulkoisia.

Vuosien myötä ihon kyky sitoa kosteutta heikkenee ja talineritys vähenee. Tämä aiheuttaa ihon kuivumista. Taipumus kuivaan ihoon on myös perinnöllinen. Ulkoiset tekijät, kuten sää ja ilman kosteus, vaikuttavat nekin ihon kuivuuteen. Koska ilma on talvisin kylmää ja kuivaa, iho kuivuu helposti. Liiallinen pesu, kuivattavat ihonhoitotuotteet, puhdistusaineet sekä liiallinen auringonotto kuivattavat ihoa. Myös jotkin lääkkeet tai sairaudet voivat aiheuttaa kuivuutta.

Kuivan ihon hoito ja ehkäisy

Välttämällä ihoa kuivattavia tekijöitä (katso ”Vinkit” alla) ja käyttämällä kosteuttavia ja suojaavia voiteita sekä hellävaraista kuorinta-ainetta (peeling) voi ehkäistä ihon kuivumista. Jyväkuorintaa pitää välttää, sillä se rikkoo ja ärsyttää ihoa. Hedelmähapot, kuten AHA ja PHA, ovat hellävaraisia ja sopivat kuivalle iholle. Perinteisesti kuivalle iholle on suositeltu rasvaisia voiteita ja öljyjä, jotta iho säilyisi kosteana. Kosteusköyhä iho ei kuitenkaan saa lisää kosteutta rasvaisesta voiteesta. On hyvä kosteuttaa ihon pintaa, mutta paras tulos saavutetaan, kun tuote parantaa ihon omaa kykyä sitoa kosteutta. Kun tuote kosteuttaa ihoa ja sisältää kosteutta sitovia aineita, ihon kosteustasapaino palautuu paremmin kuin käyttämällä rasvaisia voiteita ja öljyjä.

Vinkkejä

  • Vältä tavallista saippuaa, sillä se kuivattaa ihoa.
  • Käytä kumihansikkaita käsitellessäsi kodin siivousaineita.
  • Älä käy suihkussa tai kylvyssä liian usein ja vältä liian kuumaa vettä.
  • Levitä iholle kosteusvoidetta säännöllisesti.
  • Käytä hellävaraista kuorinta-ainetta silloin tällöin kuolleiden ihosolujen poistamiseen. Vältä hankaavia tuotteita, jotka voivat vahingoittaa ihoa.
  • Muista juoda vettä.