Atooppinen ekseema

Mikä on atooppinen ekseema?

Atooppinen ekseemaAtooppinen ekseema on melko yleinen ihon tulehdussairaus sekä lapsilla että aikuisilla. Sen tunnusmerkkinä on erittäin herkkä iho. Iho ylireagoi normaaliin ympäristöön. Se kuivuu, ärtyy ja punoittaa. Iholla voi esiintyä halkeamia, rakkuloita tai arpia.

Atooppinen ekseema aiheutuu ennen kaikkea siitä, että ihon oma suojamekanismi toimii heikosti ja ihon kyky sitoa kosteutta on alentunut. Atooppinen iho on tämän vuoksi hyvin herkkä paikallisesti käytettäville ihonhoitotuotteille ja myös tavallisille puhdistusvoiteille ja kosteusvoiteille. Atooppisen ekseeman syitä ei täysin tunneta, mutta sekä perintötekijät että ympäristö vaikuttavat siihen.

Lapsilla atooppista ekseemaa kutsutaan usein taiveihottumaksi, koska sitä esiintyy polvi- ja käsitaipeissa. Aikuisilla atooppista ekseemaa esiintyy usein kasvoilla, hiuspohjassa, kaulassa ja käsissä.

Atooppisen ekseeman hoito ja ehkäisy

Jos atooppista ekseemaa epäillään, on syytä käydä lääkärissä. Atooppista ekseemaa hoidetaan tavallisesti tulehduslääkkeillä. Niiden lisäksi käytetään ihoa pehmentäviä ja tasoittavia voiteita. Voidetta pitää usein levittää iholle useita kertoja päivässä. On myös tärkeää välttää ihoa ärsyttäviä ja kuivattavia tekijöitä, kuten liiallista pesua lämpimässä vedessä ja saippuaa. Ekseeman hoito vaatii pitkäjänteisyyttä. Atooppista ekseemaa ei voi parantaa, mutta ihon ulkonäköä voidaan parantaa ihonhoitotuotteilla, käsittelyillä ja lääkkeillä. Oikeat ihonhoitotuotteet vähentävät lääkkeiden tarvetta.

Vinkkejä

  • Vältä tavallista saippuaa, sillä se kuivattaa ihoa.
  • Käytä kumihansikkaita käsitellessäsi kodin siivousaineita.
  • Älä pese ihoa liian usein liian kuumalla vedellä.
  • Levitä iholle ärsyttämätöntä kosteusvoidetta tai emulsiota säännöllisesti.
  • Vältä raapimasta ihottumaa, sillä se voi pahentua ja tulehtua.
  • Käytä hellävaraista kuorinta-ainetta silloin tällöin kuolleiden ihosolujen poistamiseen. Vältä hankaavia, rakeisia tuotteita, jotka voivat vahingoittaa ihoa.