Rosacea

Mikä on rosacea?

Rosacea on ihosairaus, jonka perussyytä ei vielä tunneta. Tämän vuoksi sekä ihoterapeuttien että lääkärien on vaikea hoitaa sitä.

Rosacean tunnistaa siitä, että kasvot tai osa kasvoista, kuten posket tai nenä, punoittaa voimakkaasti. Ihon verisuonet ovat laajentuneet. Ihossa voi näkyä myös aknea muistuttavia märkäpäitä. Rosacea on yleisempi naisilla kuin miehillä ja tavallisinta 30–50 vuoden iässä. Rosacea on usein kroonista, ja se voi olla myös perinnöllistä. Vaikka aihetta on tutkittu, rosacean syytä ei vieläkään täysin tunnetta. Tutkijoiden mukaan mikro-organismit vaikuttavat sen syntyyn.

Eri rosacea-tyypit

Rosacea jaotellaan eri vaiheisiin tai tyyppeihin.

  1. Lievin muoto on ihon punoitus, joka ilmenee usein silloin, kun on nauttinut alkoholia, viettänyt aikaa kylmässä ilmassa, juonut kuumaa juomaa tai syönyt mausteista ruokaa. Jotkin ihonhoito- tai meikkituotteet voivat myös pahentaa tilannetta.
  2. Toisessa vaiheessa punoitus on pysyvämpää. Märkäpäitä tai paiseita voi esiintyä. Tätä tilaa kutsutaan usein ruusufinniksi (acne rosacea), koska se muistuttaa aknea. Mutta koska märkäpäät ja paiseet eivät aiheudu samasta syystä kuin akne, nimi on harhaanjohtava. Nykyään käytetäänkin nimitystä tulehtunut rosacea, kun iholla on märkäpäitä ja paiseita. Rosacea-ihossa ei myöskään ole ihomatoja, kuten akneihossa.
  3. Kolmannessa vaiheessa iholla näkyy katkenneita verisuonia, ja poskien ja nenän talirauhaset ovat laajentuneet. Nenä voi punoittaa voimakkaasti (rhinofyma), mikä ei johdu liiasta alkoholin käytöstä, vaikka se siihen usein yhdistetäänkin.
  4. Neljännessä vaiheessa voi esiintyä myös silmäoireita, mutta se on harvinaista.

Rosacean hoito ja ehkäisy

Rosaceasta kärsivät kaipaavat apua. Useimmat ovat kokeilleet erilaisia ihonhoitotuotteita ja hoitoja, jotka ovat aiheuttaneet sivuvaikutuksia. Monesti rosaceaan määrätään joko voide- tai tablettimuotoisia antibiootteja, jotka auttavat jonkin verran, vaikka rosacea ei ensisijaisesti johdukaan bakteereista. Antibioottihoito on usein pitkäkestoinen, ja antibioottien vastustuskyvyn lisääntyminen on lisännyt muiden hoitomuotojen tarvetta. Lääkärit voivat määrätä useita eri reseptipohjaisia voiteita. Lääkkeille on yhteistä se, että ne vaikuttavat tulehdusta lieventävästi.

Ihotautilääkäri voi myös käsitellä laajentuneita pintaverisuonia laserilla. Hellävaraisilla hedelmähapoilla tehdyt hoidot ovat osoittautuneet tehokkaiksi. Ne vähentävät punoitusta ja parantavat ihon ulkonäköä. Rosaceaa ei voi parantaa, mutta ihon ulkonäköön voi vaikuttaa oikeilla ihonhoitotuotteilla ja käsittelyillä, jolloin ongelma ei häiritse niin paljon. Väärät ihonhoito- ja meikkituotteet pahentavat tilannetta. Jos epäilee kärsivänsä rosaceasta, pitää kääntyä lääkärin puoleen. Sen jälkeen ihoterapeutti tai ihotautilääkäri suosittelee sopivia hoitolahoitoja ja kotihoitotuotteita. On myös tärkeä kuunnella kehoaan ja välttää sellaista, mikä vaikuttaa ihoon kielteisesti. Tämä on hyvin yksilöllistä.

Vinkkejä

  • Vältä stressiä.
  • Suojaa iho auringolta. Pysyttele varjossa, kun säteily on voimakasta, ja käytä vähintään aurinkosuojakertoimella 15 varustettua voidetta ympäri vuoden.
  • Suojaa iho kylmältä ja tuulelta.
  • Käytä rosacea-iholle tarkoitettuja ihonhoito- ja meikkituotteita.
  • Ole kärsivällinen.